Manās mājās Pieci Gā (5G)

Dzīvojot “laukos”, ir jāaizmirst par daudzām pilsētā pieejamām ekstrām, tajā skaitā ātru un stabilu optisko internetu. Mans vienīgais un uzticamais sabiedrotais šajā apvidū ir un paliek Tele2 mobilais internets. Par piedzīvojumiem ar 4G signālu tvarstīšanu biju jau aprakstījis šeit.

Tagad pienācis laiks tautās stipri nopeltajam 5G internetam. Ilgi jo ilgi es viņu gaidīju, jo visi marketologi ar putām uz lūpām solīja un joprojām sola daudzu gigabitu ātrumu bez aiztures, turklāt neierobežotam lietotāju skaitam vienlaicīgi, vārdu sakot, pārkāpjot visus loģikas, matemātikas un fizikas pamatlikumus.

Praksē bija tā, ka sieva pirms pāris gadiem iegādājās jaunu telefonu, kurš atbalsta 5G. Un tad vienā jaukā dienā es, atrodoties savā mājā, sievas telefona ekrāna stūrītī ieraugu šo maģisko abreviatūru. Palūdzu sievai atļauju paspēlēties ar SpeedTest aplikāciju un laimīgs skraidu pa māju, mērot ātrumu dažādos mājas stūros. Skaidrs ir viens- Tele2 5G zona te IR!

Tālāk sekoja brauciens uz tuvāko Tele2 klientu apkalpošanas centru, kur gados jauns pārdevējs mani centās labot un teikt, ka tas ir “rūteris” nevis “modēms”, turklāt neizpratnē uz mani skatījās, kad stāstīju, ka esmu noķēris Tele2 5G zonu savā apvidū. Centās man ieskaidrot, ka pat Ādažos nav šī ekstra pieejama, kaut gan mājaslapā skaidri un gaiši viss uzrakstīts. Anyway, dabūju savā rīcībā Mikrotik Chateau 5G aparātu. Diemžēl, līdzīgi kā ar 4G Mikrotik modeli, arī šis izrādījās stipri niķīgs, un 5G režīmā ieslēdzās tikai uz dažām sekundēm- tieši tik ilgi, lai es paspētu nomērīt galvu reibinošo 230mbit/s ātrumu. Ar to arī prieki beidzās, jo aparāts iekrita atpakaļ 4G režīmā, kur tāpat kā pirms gada testētajam brālim ātrums bija krietni mazāks kā ar ikdienā lietoto Huawei modemu. Tā nu es bēdīgu seju sapakoju visu atpakaļ kastē un vedu atpakaļ uz veikalu.

Vienu gadu vēlāk…

Vienā jaukā dienā skatos Tele2 mājaslapā- nu it kā vajadzētu būt 5G uztveramībai arī manā teritorijā. Ja jau Tele2 tā saka, tad kaut kam tur toč ir jābūt. Pastaigāju ar sievas telefonu pa māju- nu jā, kaut ko tiešām uztver. Uzkāpju uz jumta- tur jau krietni labāks speedtest rezultāts, nekā istabā. Secinājums- vajag kaut ko, ko kabināt uz jumta.

Šobrīd nav diez ko liela izvēle ar 5G iekārtām, turklāt visām ir iebūvētas antenas, tā kā nākas uzreiz atmest domu par esošo antenu pievienošanu.

Noskatīju Tele2 mājaslapā vienīgo pieejamo outdoor modemu – Brovi 5G CPE Max Outdoor. Patiesībā tas ir kaut kāda Huawei meitas uzņēmuma ražots brīnums- ķīniešiem raksturīgā minimālisma stilā ieturētā iepakojumā ar mazu bukletiņu, kurā aprakstīta ierīces uzstādīšana.

Pati iekārta, kaut arī plastmasas korpusā, atstāj tādu diezgan nopietnu iespaidu. Korpusa apakšā ir ar gumijas blīvēm un divām skrūvēm ar hex galviņu nostiprināts vāciņš, zem kura ir SIM kartes ligzda. Tas arī viss- nekas vairāk Tev nav vajadzīgs. Barošana notiek caur Ethernet kabeli, izmantojot PoE inžektoru. Pirmo reizi piestartējot, iekārta ieslēdz iebūvēto wifi, tādējādi ļaujot sākotnējos parametrus konfigurēt no telefona, sēžot turpat uz jumta. Ja wifi netiek izmantots, pēc kādām 10 minūtēm tas automātiski izslēdzas un paliek tikai vada režīms.

Iekārtas Web GUI ir aprīkots ar sadaļu, kas parāda pašreizējo signāla līmeni un ļauj ieregulēt labāko pozīciju. Signāla līmenis diezgan jūtami ietekmē arī paša interneta ātrumu.

Nolēmu, ka vislabākā vieta būs starp esošajām antenām. Azimutu izvēlējos kaut kur apmēram pa vidu starp abiem tuvumā esošajiem Tele2 torņiem- lai iekārta pati izvēlas un piestūrē signālu vajadzīgajā virzienā. Vecās 4G antenas pagaidām nost nevācu- ja gadījumā kaut kas noies greizi, jebkurā brīdī varu pārslēgties uz veco modemu. Bet nu droši vien jau, ka nākamajā pavasarī saņemšos un likvidēšu tās vecās antenas. Varbūt kādam citam dziļos laukos noderēs.

Par pašu interneta ātrumu runājot, lēciens ir jūtams.

Agrāk 4G režīmā vidējais ātrums bija ap 20Mbit/s- saulainās vasarās 3x lēnāks, jo visi vasarnieki sēž telefonos, bet ziemas spelgonī darba dienu agros rītos varēja izspiest pat līdz 100Mbit/s, jo noslodze praktiski nekāda, un koku lapas vairs netraucē signāla izplatībai.

Tagad 5G režīmā kaut kur starp 380 un 450 Mbit/s download, bet upload saglabājas 4G ātrumā – ap 20Mbps.

Ņemot vērā, ka mobilie operatori tagad ir atspērušies 5G bāzesstaciju uzstādīšanā, tas ir tikai laika jautājums, kad signāls manā apvidū kļūs spēcīgāks un stabilāks.

Šobrīd ar pašreizējo ātrumu pilnīgi pietiek gan tet+ interaktīvajai televīzijai, gan darba videozvaniem un parastai interneta sērfošanai vairākos datoros vienlaicīgi. Dzīvojot Rīgā, man bija 100Mbit/s tet optika- ar to pietika atliektiem galiem. Tagad pat nezinu, kur notērēt to lielo ātrumu. Nekas, gan jau tehnoloģiju laikmets parādīs 🙂

Komentēt