Mājas nodošana ekspluatācijā

2023. gada 6. oktobris nu ir iegājis vēsturē kā datums, ar kuru mana māja ir oficiāli nodota ekspluatācijā. Tā stāv rakstīts Ādažu novada Būvvaldes sastādītajā aktā.

Pastāstīšu par savu ceļu uz mājas nodošanu. Būtībā tā visa ir šaušalīga birokrātija. Iesākumam būs neliels izvilkums no Ādažu novada Būvvaldes prasībām:

Dokumenti būvju pieņemšanai ekspluatācijā

  1. Pasūtītāja rakstisks apliecinājums par būves gatavību nodošanai ekspluatācijā.
  2. Apstiprināts būvprojekts un būvatļauja.
  3. Būvprojekta izmainītās daļas, ja attiecīgās izmaiņas būvdarbu veikšanas laikā pieļaujams veikt saskaņā ar vispārīgajiem būvnoteikumiem.
  4. Ēkas vai tās daļas, ārējo inženiertīklu, citu vienlaikus izbūvētu būvju horizontālās un vertikālās novietnes izpildmērījumus, bet atjaunošanas vai pārbūves gadījumā izpildmērījumus veic, ja mainījusies situācija apvidū.
  5. Ēkas vai telpu grupas kadastrālo uzmērīšanu.
  6. Ēkas energoefektivitātes pagaidu sertifikātu, kas izdots saskaņā ar normatīvajiem aktiem ēku energoefektivitātes jomā (atjaunošanas vai pārbūves gadījumā – ja veikti energoefektivitātes pasākumi).
  7. Atzinums no institūcijām, kuras ir izdevušas tehniskos vai īpašos noteikumus par ēkas vai tās daļas gatavību ekspluatācijai, tās atbilstību tehniskajiem vai īpašajiem noteikumiem un normatīvo aktu prasībām.
  8. Ja otrās grupas dzīvojamo ēku būvētājs būvē savām vajadzībām, tad papildus iesniedz:
    1. elektroinstalācijas pārbaudes dokumentus;
    2. apkures ierīces, iekārtas, dūmvadu un dabīgās ventilācijas kanālu tehniskā stāvokļa pārbaudes aktu.
  9. Ja dzīvojamās mājas būvdarbus veic būvuzņēmējs, tad papildus iesniedz: būvdarbu žurnālu kopā ar būvdarbu izpildes dokumentiem; būvprojektā paredzēto tehnoloģisko iekārtu, speciālo sistēmu un iekārtu pārbaudes protokolus un pieņemšanas aktus, kā arī atbilstības apliecinājumus, ja to nepieciešamību nosaka normatīvie akti par iekārtu drošību un tie nav pievienoti būvdarbu žurnālam.

Otrās grupas viena vai divu dzīvokļu dzīvojamo ēku ir pieļaujams pieņemt ekspluatācijā, ja:

  • ir pilnīgi pabeigti vispārējie būvdarbi un inženiertīklu izbūve, veikta fasādes apdare un ir labiekārtota teritorija ielas pusē;
  • ir iekārtota vismaz viena dzīvojamā telpa, virtuve un sanitārais mezgls, kā arī sanitārās iekārtas ir pievienotas inženiertīkliem.

Papildus informācija:

  • Viendzīvokļa objekta un daudzdzīvokļu objekta dzīvokļa katrā stāvā izvieto vismaz vienu autonomo ugunsgrēka detektoru.
  • Mājas numura zīme un adrese.
  • Karoga turētājs.
  • Līgums ar firmu par atkritumu izvešanu.

Tagad par to, kā tas notiek reālajā pasaulē:

Elektroinstalācijas akts

Šo sadaļu nokārtoju jau laicīgi- pagājušā gada rudenī. Caur portālu getapro.lv sameklēju vienu sakarīgu čali (sertificētu elektriķi), kurš diezgan operatīvi pie manis atbrauca, novērtēja manu sadalni, veica pamatmērījumus un pēc tam elektroniskā formātā atsūtīja man e-parakstītu dokumentu kopumu, ko iesniegt BISā. Pie reizes pakonsultēja par pareizāku slēgumu izbūvi un niansēm uz priekšdienām. Attieksme un darba kvalitāte 10 no 10. Kontakti baltajā sarakstā. Izmaksas 180EUR

Kadastrālā uzmērīšana

2022. gada vasara. Šeit biju spiests nedaudz paburties cauri VZD mājaslapai, lai saprastu, ko tieši man vajag, un cik tas galu galā izmaksās. Beigās pēc sarežģītu kalkulatoru excel tabulas formātā aizpildīšanas summa nostājās 636,32EUR. Ar to prieki nebeidzās, jo pāris nedēļas vēlāk šie laipni paziņo, ka mana rinda pienāks precīzi pēc gada – augustā. Tā nu sanāk, ka pēc “jaunajiem” 2014. gada likuma grozījumiem visām beztermiņa būvatļaujām tieši 2022. gadā iestājās 8 gadu maksimālais termiņš, līdz ar to visa Latvija steidz nodot savas pirms 50 un vairāk gadiem ne-da-būvētās būdiņas. Attiecīgi VZD pārslogots un netiek galā. Nu beigās jau laimīgi sagaidīju 2023. gada 22. jūliju- atbrauca mērnieks, ar lāzera tālmēru uzšāva pa visām sienām un pēc pāris nedēļām atsūtīja kadastrālās uzmērīšanas lietu.

Izpildmērījumi

2022. gada vasara. Šo sadaļu var droši dēvēt par sadaļu “Cirks I” (būs arī II daļa).
Tā kā vēsturiski jau bija samērā OK pieredze ar Metrum, tad daudz nedomāju un rakstīju viņiem pieprasījumu veikt “Ēkas vai tās daļas, ārējo inženiertīklu, citu vienlaikus izbūvētu būvju horizontālās un vertikālās novietnes izpildmērījumus”. Pakalpojuma cena: 543,29 EUR. Atbrauca trīs čaļi, kaut ko tur, degunus urbinādami, mērīja pa mājas perimetru, likās it kā viss ok. Es šiem saku: “pasauciet, kad gribēsiet uzmērīt attīrīšanas iekārtu- parādīšu, kur ieplūde, kur izplūde”, uz ko šie naski atbild, ka uz mājas nodošanu tāds nav vajadzīgs- pietiekot tikai ar pašas mājas novietojumu. Vairākas reizes pārprasīju, bet nu neiešu strīdēties- sava aroda speciālisti jau zina labāk.

Dažas nedēļas vēlāk atsūta šādu garadarbu:

Es viņiem e-pastā vēlreiz pārjautāju, vai viņi var apliecināt, ka šis mērījums pilnībā atbilst Ādažu būvvaldes prasībām. Atbildi saņemu telefoniski, kur dāma man ar putām uz lūpām cenšas ieskaidrot, ka darbs izdarīts korekti, bet nu ja kas- zvaniet, un domāsim risinājumu. Protams, nekas cits neatlika kā parakstīt PN aktu un samaksāt atlikušo līguma summu. Galu galā, neiešu jau strīdēties ar speciālistiem.

Tinam uz priekšu – 2023. gada vasara.
Sūtu arhitektei visus dokumentus, lai pārzīmē projektu pēc fakta (izmaiņas būvprojektā). Viņa uzreiz ceļ trauksmi par izpildmērījuma kvalitāti. Pēc ātras konsultācijas ar būvvaldi ir skaidrs- esmu smagi apčakarēts…

Rakstu vēstuli Metrum, atsaucoties uz pagājušā gada mērījumu un retoriski jautāju- cik izmaksās visu trūkstošo mērījumu (koki, karoga masts, žogi utt.) pievienošana (būtībā viņu pašu sākotnējas neizdarības rezultāts). Klusums ēterā…

Paralēli arhitekte caur saviem kanāliem sazīmē citus mērniekus- no Limbažiem. Pēc īsas telefonsarunas vienojamies, ka pēc pāris dienām atbrauks, visu uzmērīs un nedēļas laikā sagatavos dokumentu. Cena- 199,05EUR ar PVN. Sacīts-darīts. Atbrauca viens mērnieks, ar modernu aparatūru visu uzmērīja (viņam kaut kāds interesants teodolīts, kurš pats grozās- nevajag otru cilvēku brigādē). Attieksme un kvalitāte 10/10.

Tikmēr- vienlaicīgi ar Limbažu mērnieku sagatavoto garadarbu manā e-pastā ieripo bezpersoniska atbilde no Metrum:

Labrīt!
Atvainojamies par vēlo atbildi.
SIA METRUM piedāvājums ir  400.00 EUR + PVN, termiņš 50 dienas.
Ja līgums slēgsies uz privātpersonu, tad varam piedāvāt cenu bez PVN.

Paldies, uz NEredzēšanos! Tagad domāju- aizmirst šo gadījumu un norakstīt izdevumos, vai iet publiski ar viņiem kasīties… Ierakstiet komentārā savu pieredzi un ieteikumus!

Pagaidu energosertifikāts

2023. gada augusts. Tā kā šis ir tīri ķeksīša pasākums, tad baigi neiespringstu un Googlē atrodu firmu SIA Efekta, kuri ir gatavi nedēļas laikā izrēķināt un sagatavot sertifikātu. Cena- 200EUR
Būtībā tieši tik vienkārši arī bija- vienu nedēļu un dažus prezizējošu jautājumu telefonzvanus vēlāk saņēmu e-pastā sertifikātu, kuru viņi paši ielika arī BISā. Darbs un attieksme 10/10

Apkures iekārtu un ventilācijas sistēmu pārbaudes akts

2023. gada augusts. Caur Google meklējumiem sāku zvanīt skursteņslaucītāju firmām, kuras mani galu galā novirzīja uz meistaru Ādažos vārdā Almants. Atbrauca, apsekoja apkures iekārtas, pie reizes iztīrīja skursteņus, sazīmēja shēmas un sagatavoja aktu. Kopā laikam kādi 140EUR sanāca. Darbs un attieksme 10/10

Saskaņojumi ar trešajām pusēm

Manā gadījumā bija nepieciešami vairāki saskaņojumi:

  1. Pēc izpildmērījumu veikšanas atklājās, ka viens mājas stūris atrodas 3,92m attālumā no kaimiņu zemesgabala robežas. Civillikumā noteikts minimālais attālums 4m. Par laimi, šis jautājums ir elementāri risināms, ja nav sa*irstas attiecības ar kaimiņiem. Vajadzīgs tikai kaimiņu zemesgabala īpašnieka paraksts uz ģenplāna.
  2. Saskaņojums ar Sadales tīkliem. Tā kā gar manu robežu virs sētas iet ST kabelis, tad attiecīgi skaitās aizsargjosla un jāsaskaņo darbi. Šo atzinumu iedeva bez problēmām- no sērijas būvdarbu laikā līnijas bojājumi netika konstatēti, tātad pretenziju nav.
  3. Saskaņojums ar TET (Cirks II). Kā man arhitekte stāstīja- TET esot izdomājuši labu biznesa plānu: “a davai ka mēs prasīsim visiem būvētājiem saskaņot ar mums, pat ja TET kabelis nav 10km radiusā no objekta. Un saskaņosim 30 dienu laikā. Ja grib ātrāk- lai maksā 40EUR. “
    Praksē bija tā, ka šie bija saspiedušies un gribēja braukt apsekot objektu dabā, jo redz parakstu uz ģenplāna bija uzlicis kaut kāds kolēģis, kurš tur vairs nestrādā, bet es neesot pie viņiem izņēmis kaut kādu darbu atļauju. Tad nu sagaidīju to TET rūķi un jautāju- kā mana māja var ietekmēt viņu veco vara kabeli ielas otrā pusē, un vai šo visu nevarēja attālināti noskaidrot, kaut vai paskatoties google street view un salīdzinot ar topogrāfiskajām kartēm. Sāka taisnoties, ka varbūt es esmu racis gāzes vai kanalizācijas pieslēgumu pāri ceļam… Beigās pateica, ka te viss ir kārtībā, un aizbrauca prom. Rezultātā diena izčakarēta, lai 5 minūtes aprunātos ar rūķi.

Izmaiņas būvprojektā

Tā kā neviens būvobjekts nekad netiek uzbūvēts 100% pēc projekta, tad uz nodošanu ir jāsaskaņo izmaiņas. Te ir viss sākot no logu un durvju novietojuma līdz fasādes krāsu pasei. Lai šo izdarītu, ir nepieciešama kadastrālās uzmērīšanas lieta. Šajā jautājumā vērsos pēc palīdzības pie manas arhitektes, kura jau bija zīmējusi sākotnējo projektu. Viņa tad arī visu dokumentāciju ievadīja BISā.

Nodošana

Kad visa dokumentu paka ir sagatavota, sniedzam iekšā BISā kopā ar apliecinājumu par būves gatavību ekspluatācijai. Pāris dienas vēlāk zvans no būvvaldes- sarunājam, kad komisija nāks ciemos. Tā kā par Ādažu būvvaldes komisijām visādi brīnumi dzirdēti, tad abi ar sievu iespringstam uz mājas pucēšanu, zāles pļaušanu un citiem darbiņiem, lai viss ir smuki… Beigās ir tā, ka sarunātajā dienā un laikā atbrauc 2 dāmas, apstaigā pa perimetra bruģīti apkārt mājai, apskata apkures telpu, kamīnu, virtuvi, dūmu detektoru un ugunsdzēšamo aparātu esamību un jau skrien ārā pa durvīm. Pat nepaspēju kafiju piedāvāt… Viss nodošanas process aizņēma precīzi 4 minūtes. Pēc tam 2 dienas vēlāk saņemu e-pastā paziņojumu no BIS par mājas nodošanu ekspluatācijā.

Un tālāk viss – “dzīvojiet laimīgi!”

Šis ceļojums 6 gadu garumā ir noslēdzies. Ļoti daudz kas ir apgūts un saprasts. Ja man būtu bijusi šī pieredze 6 gadus atpakaļ, tad daudzas lietas darītu citādāk vai efektīvāk. Kopumā esmu apmierināts, jo esmu uzcēlis SAVU māju un pa lielam tieši tādu, kādu pats gribēju, līdz ar to par visām dizaina nepilnībām varu vainot tikai un vienīgi pats sevi 🙂

Ar šo rakstu es pavisam noteikti nelieku treknu punktu, bet drīzāk daudzpunkti, jo, kā jau zināms, privātmāja- tas ir dzīvesveids. Tāpēc ik pa laikam papildināšu ar kādu rakstu par piedzīvojumiem mājas uzturēšanā. Uz tikšanos jau drīz!

2 domas par “Mājas nodošana ekspluatācijā

Komentēt